Jadłospis

Data

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

 

Podwieczorek

 

21.05.

PONIEDZIAŁEK

Płatki owsiane na mleku, bułka „ziarnista” (mąka pszenna, płatki owsiane, słonecznik, grys sojowy) z masłem, powidłem śliwkowym, herbata.

Herbata lipowo - cytrynowa,

jabłko.

 

Zupa jarzynowa (seler, śmietanka).

Gulasz wp. w sosie z kaszą gryczaną białą, sałata z czerwonej kapusty, kompot (truskawki, czarna porzeczka, aronia, śliwki).

 Młode ziemniaki z masłem z maślanką, herbata.

 

22.05.

WTOREK

Kiełbasa „śląska” na gorąco, chleb pszenno-razowy(mąka pszenna)

z masłem, keczup, kakao (mleko), herbata.

Herbata żurawinowa, rodzynki.

Zupa grochowa z groszkiem ptysiowym (seler, śmietanka, mąka pszenna, jaja).

Knedle (mąka pszenna, jaja) z truskawkami, (masło), kompot jw.

Kalafior z wody z masłem, kukurydzą, wek (mąka pszenna)z masłem, polędwicą wp., herbata.

 

23.05.

ŚRODA

Chleb „gorlicki” (mąka pszenna, słonecznik) z pastą serowo-jajeczną (masło) z koperkiem, kawa „Anatol” (mleko), herbata.

Napój miodowo – miętowo – cytrynowy, winogrona.

 

Zupa koperkowa z tartym ciastem ( seler, mąka pszenna, jaja, śmietanka).

Pulpety drobiowe (mąka pszenna, jaja), ryż brązowy (masło), marchew duszona (masło), kompot jw.

 

Racuchy (mąka pszenna, jaja) z musem jabłkowym, herbata.

 

24. 05.

CZWARTEK

Chleb „domowy” (mąka pszenna)

z masłem, szynką Bracką, sałatą zieloną, serem „ryckim”, natką, kakao (mleko) herbata.

Sok naturalny z buraków, marchwi, jabłek z czosnkiem.

Zupa brokułowa z kaszą jaglaną (seler, mąka pszenna, śmietanka).

Łazanki „czanieckie” z kapustą, kompot jw.

 

Chrupiąca surówka (krucha sałata, łodygi selera, rzodkiewka, pomidor, papryka), chleb graham (mąka pszenna, graham), z masłem, jajkiem, szczypior, herbata.

 

25.05.

PIĄTEK

Żur (śmietanka) z kiełbasą swojską, chleb „kukurydziany” (mąka pszenna, gluten, jaja, soja, orzechy arachidowe, sezam, mleko), z masłem, herbata.

Herbata rumiankowa, banan.

 

Barszcz ukraiński( seler, śmietanka).

Ryba „sola” panierowana (mąka pszenna, jaja), ziemniaki (masło), mizeria z ogórków z sosem vinegret, kompot jw.

Ciasto kruche z wiśniami (wyrób własny, mąka pszenna, jaja), herbata.

 

W oddziałach do dyspozycji dzieci jest zawsze „Piwniczanka”- naturalna woda mineralna. Napoje do 40°C we wszystkich oddziałach słodzimy miodem.

 

Kursywą z podkreśleniem zaznaczono produkty powodujące alergie lub  reakcje nietolerancji.

 

Dokładny wykaz składników pokarmowych dostępny jest w pokoju intendenta.