Jadłospis - budynek przedszkola

 

  

Data

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

 

Podwieczorek

 

  18.02. 2019

Poniedziałek

Chleb domowy (mąka pszenna)  z masłem , szynką wieprzową z „bobrownika”,  rzodkiewką , pietruszką zieloną.

Kawa (mleko), herbata.

    Herbata

    malinowa,            

    banan.

     

Zupa  szparagowa  z  ziemniakami (seler, mąka  pszenna, śmietana ).

Makaron wstążka z serem (mleko, mąka pszenna, jajka).

Kompot  owocowy:   truskawki,  aronia,  porzeczki czarne,  maliny,  śliwki.

Budyń śmietankowy (mleko), serduszko piernikowe.

Herbata.

19.02.2019

Wtorek

 

 

Bułka paluch (mąka pszenna)  z masłem,    kulki czekoladowe z mlekiem.

 Herbata.

 

  Napój

  miodowo-

  cytrynowy.

 

 

Krupnik na podrobach z ziemniakami(, kasza jęczmienna, seler,  śmietana)

Kotlecik mielony wieprzowy (jajka, bułka pszenna) , ziemniaki.

Kapusta biała gotowana.

Kompot j.w .   

.                                     

Sałatka owocowa: ananas, kiwi, pomarańcza, pałki kukurydziane.

Herbata .

 

20.02.2019

Środa

Chleb graham (mąka pszenna , graham) z masłem, parówka z szynki , keczup dla dzieci.

Herbata, kakao (mleko).

  Sok naturalny

  marchew, jabłko

  mandarynka.

 

      

Zupa pomidorowa z ryżem (seler, pietruszka  korzeń, mąka  pszenna ) .

Kopytka (jajka, mąka pszenna) z boczkiem.

Kompot  j .w.

 

Koktajl truskawkowy, bułka maślana z masłem.

Herbata .

 

 

21.02.2019

Czwartek

Chleb  vitalis (mąka pszenna, ) z masłem,  tuńczykiem w sosie  własnym, papryką czerwoną, cebulą zieloną.

Herbata , kawa (mleko).

   Herbata

   żurawinowa,

   gruszka.     

 

Zupa krem z zielonego groszku z paluszkami ptysiowymi (seler,  mąka pszenna, śmietana ,jajka).

Udko pieczone, ziemniaki.

Sałata lodowa z kukurydzą, jogurtem naturalnym.

Kompot  j .w.

 

Pieczywo chrupkie pszenne, kisiel do picia.

Herbata.

 

22.02.2019

Piątek

 

Chleb kukurydziany  (mąka pszenną,)    z masłem, pasztetem drobiowym z kogucika, pomidorem, szczypiorkiem.

Herbata, kakao (mleko).

   Herbata

   miętowa,

   kiwi.

 

 

 

Zupa  cebulowa z makaronem literka( seler, śmietana , masło, mąka pszenna , jajka.)

Pulpety rybne(bułka pszenna, jajka).

Marchewka mini gotowana z masłem.

Kompot  j. w.

Biszkopt cytrynowy (mąka pszenna, jajka) wyrób własny .                 Herbata.

 

W oddziałach do dyspozycji dzieci jest zawsze „Piwniczanka”- naturalna woda mineralna.

Napoje do 40°C we wszystkich oddziałach słodzimy miodem.

Kursywą z podkreśleniem    zaznaczono produkty powodujące   alergie   lub  reakcje nietolerancji.

Dokładny wykaz składników pokarmowych dostępny jest w pokoju referenta.