Jadłospis - budynek przedszkola

 

Data

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

 

Podwieczorek

 

  10.12.2018

Poniedziałek

Chleb tradycyjny(mąka pszenna, graham) z masłem  , szynką  wieprzową, rzodkiewką ,cebulą zieloną .

Kakao (mleko) herbata.

 

 

Herbata malinowa

Owoce suszone-crispy

 

 

 

 

Zupa filetowa z groszkiem ptysiowym(seler, mąka pszenna, śmietana)

Ziemniaki  -  jajko w sosie  chrzanowym  (mąka pszenna śmietana).

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka.

Kompot  owocowy:  truskawki, aronia,  porzeczki czarne, maliny, śliwki.

Bułka  maślana   (mąka  pszenna margaryna, jajka, mleko) z masłem.

Czekolada na  gorąco,  herbata.

11.12.2018

Wtorek

 

 

 

Bułka grahamka(mąka pszenna, graham)  z masłem, serek waniliowy (mleko)

Mleko, herbata.

 

Herbata pokrzywowa jabłko.

Zupa ogórkowa z tartym ciastem(śmietana, jajko ,mąka pszenna , seler)

Ziemniaki – udko pieczone, sałata lodowa   z jogurtem( mleko)

Kompot j. w.

Wafle kukurydziane, mandarynka. Herbata

 

12.12.2018

Środa

Kiełbasa wiejska na gorąco, chleb gorlicki (mąka pszenna, żytnia, słonecznik), z masłem  kawa ”Inka” (mleko), herbata.

Sok naturalny

Winogrono- gruszka

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną (seler, śmietanka).

Kluski na parze (mąka pszenna, jaja), z marmoladą. Kompot jw.

 

Zapiekanka z tuńczyka, kukurydzy

ser  mozarella .

Herbata

 

 

13.12.2018

Czwartek

Mleko z płatkami kukurydzianymi bułka paluch(mąka pszenna) z masłem , natka ,  ogórek   ser (mleko)

Herbata.

Herbata rumiankowa,

Marchew.

 

Rosół wołowy z makaronem (seler, jaja, mąka pszenna). Mięso mielone ,  ziemniaki  (masło), surówka z buraka czerwonego i jabłka .

Kompot j.w.

 

Maca z musem truskawkowym herbata.

14.12.2018

Piątek

 

Żur (mąka pszenna, śmietanka) z kiełbasą, chleb domowy (mąka pszenna, żytnia)

z masłem, herbata.

Napój miodowo – cytrynowy

 

 

Zupa szczawiowa z grzankami ( seler, śmietanka, mąka pszenna.)

Ryż,  ryba gotowana, jarzynki duszone .

Kompot j. w.

Zebra placek (śmietana , mąka pszenna,  jajka).

Herbata.

 

W oddziałach do dyspozycji dzieci jest zawsze „Piwniczanka”- naturalna woda mineralna. Napoje do 40°C we wszystkich oddziałach słodzimy miodem.

Kursywą z podkreśleniem zaznaczono produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji. 

Dokładny wykaz składników pokarmowych dostępny jest w pokoju referenta.